‘t Zwin, het zilte land aan zee

Het Zwin is een belangrijk internationaal natuurreservaat, gelegen langs de Noordzeekust op de grens van Vlaanderen en Nederland. Het is ontstaan uit de oorspronkelijk zeearm die Brugge met de Noordzee verbond. In de 12e eeuw is het gebied sterk vergroot als gevolg van een stormvloed. Door latere bedijkingen is de zeearm gaan verzanden en het bestaat nu nog uit een strandgeul met daarachter een slufter. Ongeveer driekwart van de totale oppervlakte (158 hectare) van het natuurreservaat ligt op Belgisch grondgebied (Knokke-Heist), terwijl de rest zich op Nederlands grondgebied bevindt Sluis/Cadzand-Bad). In 1952 werd het Zwin bestempeld tot het eerste beschermde natuurgebied van België. De natuurkrachten hebben er nog steeds in belangrijke mate vrij spel en dat maakt het tot een bijzonder gebied, dat alleszins het bezoeken waard is.

het zilte land aan zee

Veel te beleven
Het Zwin natuurgebied of de Zwinvlakte heeft een zeer bijzondere fauna en flora, dat bestaat bij de gratie van eb en vloed en de wisseling van de seizoenen.
Voor de natuurminnende dagtoerist is er veel te beleven. Het Zwin is een gekend en bekend broed- en foerageergebied voor vogels en centraal tussenstation langs de Noordzee voor trekvogels. Daarnaast is het een waar Walhalla voor plantenliefhebbers, met een unieke soortenrijkdom die elders langs de kust nog nauwelijks voorkomt. Er zijn wandel- en fietsroutes en er is een bezoekerscentrum (tot medio 2016 een tijdelijke info- en onthaalpunt). Individueel kunt u genieten van een wandeling op eigen houtje in het natuurgebied. Maar ook zijn er speciale (groeps)excursies onder leiding van een deskundige natuurgids. Tijdens zo’n tocht die een uur of twee duurt, vertelt de gids u alles over het gebied en zijn waarden in heden en verleden. Een prima gelegenheid om op ontdekkingstocht te gaan in dit gevarieerde natuurlandschap. En wist u dat er op bepaalde plaatsen langs het strand en in het krekengebied fossiele haaientanden gevonden kunnen worden? De gids kan u – en uw kinderen – er zeker meer over vertellen! Vergeet vooral uw laarzen en verrekijker niet. Ook warme kledij wordt aanbevolen.


Vakantiebungalows voor het hele gezin aan zee. Waterpret en speelplezier indoor en outdoor. Bekijk de budgetvriendelijke aanbiedingen.
Promo
Hotels aan het strand of midden in de natuur. Gratis verblijf voor kinderen, wellness, gratis WiFi, gratis parking, … Bekijk het aanbod.
Promo
Immobiliën aan de Belgische kust kopen, huren voor een jaar of voor een vakantie? Hier vindt u gegarandeerd uw favoriete stek aan zee!
Promo

Bezoekerscentrum sinds 2016 vernieuwd
Het parkgedeelte van het Zwin, het natuurpark Zwin, is geruime tijd niet toegankelijk geweest voor het publiek in verband met de bouw van een geheel nieuw bezoekerscentrum, alsmede de realisatie van nieuwe, eigentijdse bezoekersinfrastructuur. Sinds de zomer 2016 staat het park nieuwe stijl weer geheel tot uw beschikking.

't Zwin, het zilte land aan zee

Het Nederlandse deel
Als u tijd heeft, bezoek dan ook eens het Nederlandse deel van het Zwin. Het is weliswaar kleiner maar zeker ook de moeite waard. Het Nederlandse deel wordt beheerd door Stichting Het Zeeuws Landschap en ook daar is een bezoekerscentrum ingericht waar informatie over de natuurwaarden van het Zwin wordt gegeven. Er is een bijzondere vlinder- en insectenverzameling te bewonderen, alsmede een interessante fossielencollectie met daaronder een grote hoeveelheid haaientanden die dateren van rond 40 miljoen jaar geleden.
Het natuurgebied zelf is te bezichtigen met een geleide excursies en op afspraak.

Praktische info
Voor nadere informatie en reserveringen kunt u contact opnemen via tel. + 32 (0)50 60 70 86 of email info@zwin.be
Parkeren kan in de Bronlaan en de Zwinlaan te Knokke-Heist.

Voor het Nederlandse deel
Tel. + 31 (0)113-569110 of e-mail info@hetzeeuwselandschap.nl
Parking: Gerrit van Hoekestraat, 4525 NH Retranchement.

Geef uw mening

*

  |