Veilig zonnen met deze 8 tips

Na een lange grijze en natte winterperiode met bovendien de nodige beperkingen zijn we allemaal weer toe aan de zon. Heerlijk genieten op het strand, op de fiets of gewoon in een park. De zonnestralen verwarmen je en geven je direct dat zomerse gevoel. Toch is uren zonnen helemaal niet gezond. Door de hoge UV-straling is het nodig dat we ons goed insmeren met zonnebrandcrème. Zelfs als je al een lekker kleurtje hebt doe je er goed aan je toch in te smeren en zo je huid te beschermen.

© pixabay.com

Verschillende huidtypen

Elk mens heeft zijn eigen huidtype en reageert verschillende op de UV-straling. De één verbrand al na een half uurtje in de zon terwijl een ander gemakkelijk 3 uur in de zon kan lopen zonder te verbranden. Wanneer je een zeer lichte huid hebt met sproeten en rood of lichtblond haar ben je zeer gevoelig voor UV-straling. Met huidtype 2 ben je al wat minder vatbaar en kleurt je huid iets gemakkelijker dan iemand met huidtype 1. Mensen met huidtype 2 hebben veelal een lichte huid met blond haar en grijze, lichtbruine of groene ogen. Huidtype 3 hoort bij mensen die donkerblond haar hebben en bruine ogen. Zij hebben van nature al een iets getinte huid. Mensen met huidtype 4 hebben zelden of nooit last van verbranding en hun huid kleurt snel. In de Mediterrane landen hebben veel mensen huidtype 4.

Tips bij het zonnen

  1. Gebruik bij voorkeur een waterbestendige zonnebrandcrème.
  2. Smeer regelmatig opnieuw in, zeker na het zwemmen.
  3. Tussen 12.00 en 16.00 uur is de zon op z’n sterkst. Hou daar rekening mee.
  4. Gebruik een zonnecrème met de juiste factor voor jouw huidtype.
  5. Draag UV bestendige kleding wanneer je huid heel licht is en snel verbrand.
  6. Kinderen bescherm je met speciale zonnebrandcrème vanaf factor 30.
  7. Bescherm ook je ogen tegen de zon en draag bij voorkeur een zonnebril.
  8. Smeer je na het zonnen goed in met een aftersun product.

Zo werken de factoren van zonnebrandcrème

Op flessen of tubes zonnebrandcrème vind je de term SPF (Sun Protection Factor) terug. Dat kan 15, 30 of 50 zijn. Op een normale dag is voor de meeste mensen factor 15 voldoende. Is het een zomerse dag en ga je lekker zonnen in een park of aan zee? Neem dan minstens een zonnebrandcrème met factor 30 en smeer je meerdere malen per dag in. In de action folder volgende week op pagina 4 vind je volop zonnebrandcrèmes voor elk huidtype voor een echte Action prijs. Zo kan iedereen veilig genieten van de zon.

Geef uw mening

*

  |